Reklam Üst

Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri Kali Linux

Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri Kali Linux

Pentest Siber Güvenlik Eğitimleri Bölüm 2. | Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri Kali Linux

Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri Kali Linux
Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri

Bir önceki konumuzun (Siber Güvenlik Terimleri) devamı niteliğinde olan yeni bir konuyla karşınızdayız. Bu konumuzda ise Siber güvenlik alanında ilerlemeye yönelik sizlere yeni kavramlara dair açıklamalarda bulunacağız. Siber Güvenlik Uzmanı (Pentester) olmak isteyen arkadaşlarımız için, sitemizdeki diğer konulara bakmaları, konuları incelemeleri ve kendilerini bu alanda geliştirmek istiyorum diyenlerdenseniz, eğitimlerimiz sizlere fazlasıyla yetecek bilgisini rahatlıkla söyleyebiliriz. Siber güvenliğe başlangıç olarak temel bilgileri vermeye çalıştık. Pentest alanına yeni girmeye çalışan arkadaşlarımıza anlatımımız yapılmıştır bu konumuzda. İleri seviye siber güvenlik konularımız için sitemizde gerekli bilgiler verilmiştir.

Konu İçerik Başlıkları

1. Linux Dağıtımları ve Kali Linux Tercih Nedeni?

2. Temel Linux Komut Örnekleri

3. Örnek Kali Linux Root Görüntüsü

4. Linux Paket Yönetimi Nedir?

5. Linux - WMBox - Çift İşletim Sistemi

6. Kaynak

Anlatımını yaptığımız konu başlıkları yukarıdaki gibidir.

1. Linux Dağıtımları ve Kali Linux Tercih Nedeni

 Linux dağıtımları nelerdir? Kali Linux’un tercih edilme sebepleri nedir sorusuna cevap verelim özet olarak.

Linux dağıtımları: 

Kali Linux - Debian - openSUSE -Red Hat - Gentoo - Arch Linux - CentOS. Gibi birçok Linux dağıtımlarına örnek verilebilir.

Kali Linux'un Tercih Edilme Sebepleri: 

Kali Linux, gelişmiş Hacking faaliyetlerinin (Penetrasyon) yanı sıra Siber güvenlik işlemlerinin daha çok denetimi amaçlayan “Debian tabanlı” bir Linux dağıtımıdır. 

Yukarıdaki açıklamaya bağlı olarak; 

Pentest (Sızma tekniklerin ve testlerin yapılması), Siber Güvenlik araştırması, Adli Bilişimde kolaylıkların sağlanması ve Sosyal Mühendislik gibi çeşitli bilgi güvenliği görevlerine yönelik yüzlerce aracı kullanıcılarına sunma avantajlarını göz önüne aldığımız zaman, Kali’nin tercih edilme sebepleri olarak görebiliriz. Ek olarak 600’den fazla penetrasyon test aracı içerdiğini özellikle belirtmek isterim. Ayrıca ücretsiz olması benzersiz özelliğini gösterdiğini söyleyebiliriz.

2. Temel Linux Komut Örnekleri

Temel Linux komutlardan 3 tanesine örnek verelim.

ls komutu”, “ls –help” “mv komutu

3. Örnek Kali Linux Root Görüntüsü

Kali Linux’u ROOT yetkisinde kurup, ekran görüntüsünü verelim size.

Kali Linux Pentest Penetration Penetrasyon - Siber Güvenlik Sızma Testi Eğitimleri dokümanları  - Siber Güvenlik Ak Blog NET Google Etichal Hacking

 4. Linux Paket Yönetimi Nedir?

Soru 4 – Linux tabanlı işletim sistemlerinde paket yönetimi kavramını açıklayalım. Sonrasında birer komut girerek ne işe yaradığını uygulamalı olarak gösterelim. Ekran görüntüsü ile de konuyu pekiştirelim.

Linux Paket Yönetim Sistemi: Linux işletim sisteminin doğru bir biçimde çalışabilmesi için kullanıcılara sunulan paket yönetim sistemidir. Bunun içinde yazılım paketlerinin, kütüphanelerdeki Linux işletim sistemin versiyonuna göre kullanımlarını içine kapsayacak şekilde kullanıcıların yararlanma imkanına sahipliği tanır. Günümüz de gelişmiş modern paket yönetim sistemleri adına her şey mevcuttur.

Örnek komut: “dpkg –l” bu komut ile sistem kurulu olan paketleri listeleyecektir bize.

Örnek Ekran Görüntüsü:

Siber Güvenlik Pentest Eğitimleri

5. Linux - WMBox - Çift İşletim Sistemi

Linux’un VMBox üzerinde kurulumu ve çift işletim sistemi olarak kurulumu seçenekleri arasındaki farkları açıklayalım öncelikle.

Bilgisayarında “Windows işletim sistemi” kullanan kişilerin “Linux işletim sistemini” kullanmak istemeleri durumda “Virtualbox” kullanıcılar için uygun programdır olduğunu söyleyebiliriz. 

Genel olarak baktığımızda Virtualbox, Linux, Mac OS işletim sistemlerinde daha çok aktif olarak kullanılan bir sanallaştırma aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise Windows işletim sisteminde Virtualbox’u kullanarak içine sanal olarak örneğin Kali Linux’u kurup ve bu işletim sistemine (Linux'a) ihtiyaç duyduğumuzda bilgisayarımızda kurulu bir programmış gibi çalıştırabildiğimiz bilgisi. Buradaki işletim sisteminin sanal bir sunucu olduğunu unutmamız gerekir.

Çift işletim sistemlerine değinecek olursak;

Her ne kadar sanal işletim sistemiyle benzerlik gösterse de farklılıklar vardır elbette. Örneğin sanal işletim sisteminde bilgisayarımızda kurulu olan tek bir işletim sistemi vardır. Bilgisayarı açtığımızda kurulu olan işletim sistemimiz (Örneğin Windows) hangisi ise, bilgisayarımız tek bir işletim sistemi üzerinde açılacaktır. Sonrasında kurulu olan sanal işletim sistemimizi (Örneğin Linux) çalıştırabiliyoruz. Çift işletim sisteminde ise durum biraz farklı olaraktır. Açıklama yapacak olursak; bilgisayarımıza çift önyükleme iki işletim sistemini birden yüklenmesi anlamına gelmektedir. Çift işletim sistemi kurulu olan bilgisayarı açtığımız zaman karşımıza (bilgisayarın açılışında) bizlere hangi işletim sistemini açmanız gerektiğini sorulacaktır. Oysa Virtualbox’ta Kurulu olan işletim sistemi açılmaktadır sadece.

https://siberguvenlik.akblog.net/2021/05/siber-guvenlik-pentest-egitimleri-kali.html

6. Kaynak

Kaynak: akblog.net | siberguvenlik.akblog.net


------------------

Online Haber (Online Haber) | Google SEO (akblog.net)

Yorum Yap

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

Daha yeni Daha eski

Konu Üst Reklam

Konu Alt Reklam