Kira artışına yüzde 25 sınırı

Kira artışına yüzde 25 sınırı



Adalet Bakanı Bozdağ kira düzenlemesi hakkında konuştu. Bozdağ, konut kiralarında artış oranının 1 yıl süreyle yüzde 25'i aşamayacağını söyledi

Adalet Bakanı Bozdağ kira düzenlemesi hakkında konuştu.

Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini söyledi.

Düzenleme 1 yıllık süreyi kapsayacak.

"Geçici bir düzenleme"
Bakan Bozdağ konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor.

Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur."


Uzmanlar nasıl yorumladı?
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan kira artışlarına yüzde 25 oranında limit getirilmesini değerlendirdi.

Akdoğan, uygulamanın etkilerinin zamanla görüleceğini ama böyle bir çözümlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Akdoğan sözlerine şöyle devam etti: Bu uygulama beklenen bir şeydi. Bununla ilgili farklı çalışmaların da olabileceği sıklıkla dile getiriliyordu. Fakat kalıcı çözümlere ihtiyacımız var. Şu an piyasada kira fiyat artışlarının çok farklı bir boyuta gelmesi özellikle yeni kiracıların ev bulurken çok yüksek kiradan kiralaması söz konusu. Son bir yılda incelediğimizde hukuk mahkemelerinde on davadan dördünün kiracı ev sahibi anlaşmazlığına dönüşmesi buna bir çözüm arama noktasında bakanlığı harekete geçirdi. Bir durulmaya sebep verecektir ama ev sahiplerinin bu işe nasıl bakacağını merak ediyoruz. Kiracı açısından önemli bir adım. TÜFE'ye göre hesaplandığında kira artışı son ay yüzde 39 kusur olarak açıklanmıştı. Bu oran yüzde 39’un altında bir oran oldu.

EOS Turkey Property Gayrimenkul AŞ Kurucu Ortağı Cem Ökmen de yapılan kira düzenlenlemesinin ardından Bloomberg HT'ye konuştu.

Bunun beklenen bir karar olduğunu belirten Ökmen "Bu yasa kiracıları mutlu etse de mal sahipleri ve yatırımcıları biraz üzmüş olabilir. Son dönemde yatırım sebebiyle ciddi bir konut satışı yaşandı. Rakamların yukarı yönlü olması bile bu duruma çok fazla bir etki göstermedi" dedi.

Ökmen “Son açıklanan rakamlarda yaklaşık olarak yüzde 39’luk bir zam artışı yapılabilecekti. Daha önce zamma maruz kalmış kiracılar bundan nasıl etkilenecek bu biraz yoruma açık bir durum bu. Detaylar açıklandığında biraz daha net bir şekilde görmüş olacağız. Ama açıklanan yüzde 25’lik oran bir nebze de olsa kiracıları soluklandırır diye düşünüyorum” dedi.

Ökmen, yapılan düzenlemenin konut fiyatları üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmayacağına dair soruya “Bir geri çekilme yaşanmasını zaten bekliyoruz. Bu rakamlar biraz da normalin dışında seyretti. Stabil kira artışından sonra piyasada yüzde 20-25’lik bir gevşeme hissedilecektir” şeklinde cevap verdi.


--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET

1 Yorumlar

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

  1. Akdoğan sözlerine şöyle devam etti: Bu uygulama beklenen bir şeydi. Bununla ilgili farklı çalışmaların da olabileceği sıklıkla dile getiriliyordu. Fakat kalıcı çözümlere ihtiyacımız var. Şu an piyasada kira fiyat artışlarının çok farklı bir boyuta gelmesi özellikle yeni kiracıların ev bulurken çok yüksek kiradan kiralaması söz konusu. Son bir yılda incelediğimizde hukuk mahkemelerinde on davadan dördünün kiracı ev sahibi anlaşmazlığına dönüşmesi buna bir çözüm arama noktasında bakanlığı harekete geçirdi. Bir durulmaya sebep verecektir ama ev sahiplerinin bu işe nasıl bakacağını merak ediyoruz. Kiracı açısından önemli bir adım. TÜFE'ye göre hesaplandığında kira artışı son ay yüzde 39 kusur olarak açıklanmıştı. Bu oran yüzde 39’un altında bir oran oldu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

Daha yeni Daha eski