ABD'de enflasyon yıllık yüzde 8,6

ABD'de enflasyon yıllık yüzde 8,6




ABD’de enflasyon son 40 yılın rekorlarını kırmaya devam ediyor.

ABD’de tüketici fiyat endeksi, nisan ayındaki yıllık temelde nisan ayında yüzde 8,3’ten mayıs ayında yüzde 8,6’ya yükseldi ve yine son 40 yılın rekoru kırıldı.

ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı verilere göre, aylık temelde enflasyon oranı da nisan ayındaki yüzde 0,3’ten mayıs ayında yüzde 1’e çıktı.

Açıklanan verilerin, beklenenden daha yüksek olduğu görüldü. Mayıs ayında fiyat artışı hızı, konut, akaryakıt, uçak bileti, gıda, yeni ve ikinci el araba, sağlık giderleri ve giyim başta olmak üzere hemen hemen her sektörde yükseldi.

Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana fiyatların uçtuğu enerji ve gıdada önemli fiyat artışları görüldü.

Enerji fiyatları yıllık yüzde 34,6 (Eylül 2005’ten beri en yüksek) ve gıdada yüzde yıllık 10,1 arttı. Bu da Mart 1981’den bu yana en yüksek artış olarak kayıtlara girdi.

Bu iki sektör hariç tutulduğunda, çekirdek enflasyon bir aydan diğerine yüzde 0,6’da sabit kaldı ve hatta yıllık temelde yavaşlayarak yüzde 6’ya indi.

Bu yeni artışlar, enflasyonda kalıcı bir yavaşlama beklentilerini kökünden dinamitledi. 

Küresel çapta tedarik zincirindeki güçlükler, bütün dünyada fiyat artışlarını tetiklerken, ABD’de hükümet tarafından yapılan cömert yardımların iç talebi canlandırdığı dönemde işgücü eksikliği fiyatların yükselmesine yol açtı.

--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET

1 Yorumlar

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

  1. Küresel çapta tedarik zincirindeki güçlükler, bütün dünyada fiyat artışlarını tetiklerken, ABD’de hükümet tarafından yapılan cömert yardımların iç talebi canlandırdığı dönemde işgücü eksikliği fiyatların yükselmesine yol açtı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

Daha yeni Daha eski