Jared Kushner Kimdir

Jared Kushner Kimdir

Jared Kushner Kimdir
Jared Kushner Kimdir
Jared Kushner, ABD Başkanı Trump'ın damadı. Trump başkan seçildikten sonra Kushner'i danışmanlığa getirdi peki Kushner bu görevi geldikten sonra özellikle Ortadoğu'da bir çok denge değişmeye başladı.

Jared Kushner, ABD Başkanı Trump'ın damadı. Trump başkan seçildikten sonra Kushner'i danışmanlığa getirdi peki Kushner bu görevi geldikten sonra özellikle Ortadoğu'da bir çok denge değişmeye başladı.

JARED KUSHNER KİMDİR?

Jared Kushner Trump'ın damadı ve özel danışmanı. Jared'in ailesi Yahudi, New York'un en zengin Yahudi ailelerinden biri.

KUSHNER ORTADOĞU'YU DİZAYNA NE ZAMAN BAŞLADI?

Mart 2017'de Suudi Arabistan Kralı Selman'ın oğlu Muhammed Bin Selman, Beyaz Saray'ı ziyaret etti. Muhammed bin Selman'ı Trump'a götüren kişi BAE'nin veliaht prensi Muhammed bin Zayed'di. Zayed, Jared Kushner'in yakın dostudur. Bu dostlukla Suudi prensi, Trump'la görüştürdü.

ORTADOĞU ZİYARETİNDE NELER YAPILDI?

Mayıs ayına gelindiğinde Trump Ortadoğu turuna çıktı. Suudi Arabistan'a gitti. Kral Selman ve Sisi ile beraber o meşhur küre pozunu verdi. O poz bir semboldü. Ortadoğu'da bir takım şeyler değişmeye başlıyordu ve o değişimin görünen yüzü Kushner'di.

KATAR KRİZİ NASIL BAŞLADI?

Trump'ın o ziyaretinin bir ay kadar sonra Haziran ayında Suudi Arabistan ve BAE, Katar'a diplomatik yaptırım uygulama kararı aldı. Krizin arkasında yine Kushner vardı. Kriz sona erdiğinde gördük ki ABD krizin tüm taraflarına milyarlarca dolar silah satmıştı.

KUSHNER SUUDİ ARABİSTAN'DA NEYİ BAŞARDI?

Katar krizinin sonrasında Suudi kral Selman oğlunu birinci veliaht yaptı. Jared Kushner'le yakınlığı olan Muhammed bin Selman'a ABD tarafından bir takım vaatler bulunulduğuna dair iddialar ortaya çıkmaya başladı.

SARAY'DAKİ TÜM MUHALİFLERE YÖNELİK DARBENİN ARKASINDA KUSHNER Mİ VARDI?

Aralık ayına gelindiğinde Suudi Arabistan'da tüm prenslere yönelik yolsuzluk operasyonu başlatıldı. Bu kriz sonunda Kral Selman'ın oğlu Muhammed Bin Selman, tüm rakiplerini tasfiye ederek, tek veliaht oldu. Artık Kushner'in Muhammed Bin Selman'a geleceğin Suudi Kralı sözü verdiği yönündeki iddialar ayyuka çıkıyordu.

ARALIK AYINDAKİ LÜBNAN KRİZİ?

Aralık 2017'de Suudi Arabistan'da veliahtlara yönelik operasyonun olduğu gün Lübnan Başbakanı Hariri Riyad'da alıkonuldu. Hariri birkaç gün öncesinde Beyrut'ta İran'dan gelen bir heyetle görüşmüştü. İranlılar, Lübnan aracılığıyla Suudi Arabistan'la yaşanan gerginlikte tansiyonun düşürülmesi yönünde talepte bulunuyordu. Aynı gün Riyad'da da Amerikalı bir misafir vardı, o kişi Jared Kushner'di. Kushher Riyad'dan ayrılmadan operasyonlar başladı. Hem veliahtlar tasfiye edildi hem de Hariri krizi patlak verdi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ DEĞİŞİMİN PERDE ARKASINDA O VARDI?

Muhammed Bin Selman'ın birinci veliahtlığı garanti altına alındıktan sonra Suudi Arabistan'a değişim başladı. İsrail'le diyalog kuruldu, ılımlı islama geçildi, kadınlara bir çok hak peş peşe tanınmaya başladı. Kushner'in sık sık ziyaret ettiği Suudi Arabistan, BAE ile birlikte artık Ortadoğu'da ABD'nin yanındaki en önemli güçler haline geldi.

KÖRFEZ'İ SUSTURUP, KUDÜS KARARINI GEÇİRDİLER?

Kushner'in görevdeyken en etkin olduğu bir başka konu da Kudüs'ün ABD tarafından İsrail'in başkenti olarak yasa dışı şekilde kabul edilmesiydi. Evangelist ve Siyonist lobi, bu kararı Trump'a aldırdı. Türkiye'den başka Müslüman coğrafyasında bu karara ses çıkaracak kimse bırakılmadı. Kushner'in buradaki rolü İsrail lehine alınan tüm kararlarda Suudi Arabistan'ı tamamen sessiz konumda bırakmaktı ve bunu da yaptı.

KUDÜS VE FİLİSTİN'E EN BÜYÜK DARBEYİ VURAN İSİM?

Kushner, ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşındığı 14 Mayıs'ta Kudüs'teydi. Aynı gün Filistinliler katledildi. Kushner'in kankası olan Körfez kralları ve prenslerinden tek tepki gelmedi. Kushner Kudüs sürecini başarıyla tamamladıktan sonra sıra Filistin'in geneline geldi. Yüzyılın anlaşması diye nitelenen projede Filistin topraklarında Filistinli bırakılmayacak. Projenin başında yine Kushner var. Ve Jared Kushner, Filistin'deki BM ofislerini kapattırıyor. Çünkü BM, Filistin'de kendi topraklarında mülteci olan Filistinliler için vardı. Hiçbir yardım, kamp, hizmet, vs sağlamasa da BM, Filistinli mültecilere uluslararası hak olan "eve dönüş hakkını" veriyor. İşte Kushner, 6 milyon Filistinli mültecinin bir gün topraklarına dönme ihtimali olan o yasal hakkı, BM faaliyetlerini sonlandırmak suretiyle tamamen imha etmeyi planlıyor..

Yorum Yap

Seviyeli yorumlar yapın lütfen.

ZARA

Daha yeni Daha eski